Monumentenrun voor sporters met een beperking (G-sporters)

Monumentenrun kreeg meerdere vragen om ook sporters met een beperking de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan de run. Natuurlijk vinden we het als organisatie belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de sportieve ervaring die de Monumentenrun is. Zo weten we dat in het verleden ook slechtziende lopers met eigen begeleiding deelnamen.

Sporters met een beperking mogen en kunnen dus deelnemen aan de Monumentenrun. Toch moet je vooraleer je aan deze sportieve uitdaging begint rekening houden met bepaalde belangrijke punten. Zo is de Monumentenrun geen gewone stratenloop op een makkelijk toegankelijk parcours. Op het parcours van de Monumentenrun liggen tientallen locaties en gebouwen waar we dwars doorheen lopen. Dikwijls zijn daar kleine of grote trappen aanwezig die moeten overwonnen worden. Onderweg krijg je ook te maken met stoepranden, kasseien en onverharde loopstroken (gras, gravel, boomschors). Het is praktisch gezien onmogelijk om al deze locaties aan te passen en bijvoorbeeld volledig rolstoelvriendelijk te maken. Weet dus dat, als je deelneemt, je ook deze stroken zal moeten afwerken.

Buddysysteem

Breng je eigen buddies mee

Ben je een sporter met een beperking en neem je deel aan de Monumentenrun, dan raden we je zeker aan om een of meerdere loopbuddies te voorzien die je begeleiden op moeilijk te nemen passages. Voor een roelstoelgebruiker raden we bijvoorbeeld aan om zelf minstens twee buddies te voorzien.

Monumentenrun doet oproep voor buddies

Vind je zelf geen loopbuddies en wil je toch deelnemen aan de Monumentenrun? Als organisatie doen wij een oproep naar alle lopers om een buddy te worden. Wij verzamelen deze vrijwilligers in een buddypoule en koppelen ze aan een sporter die een of meerdere buddies nodig heeft. We willen sporters met een beperking op deze manier proberen te ondersteunen, maar een garantie op een buddy kunnen we je natuurlijk niet geven. Dat is volledig afhankelijk van het aantal vrijwillige buddies dat zich aanbiedt. Ten laatste woensdag 4 september brengen we je op de hoogte of we je kunnen koppelen aan een buddy.

Monumentenrun voorziet mogelijke ondersteuning
op bepaalde lastige passages

Vanuit de organisatie voorzien we op verschillende locaties een medewerker die hulp kan bieden op enkele moeilijk te nemen passages. Let wel, ook dit is ter ondersteuning. Dit is geen vervanging voor een persoonlijke buddy.

Inschrijven als sporter met een beperking

Heb je kennis genomen van bovenstaande punten en wil je graag deelnemen aan de Monumentenrun? Dan kan je jezelf inschrijven door een e-mail te sturen naar kevin.decorte@sint-truiden.be. Dus niet via het online reservatiesysteem. Vermeld zeker je naam, adres, telefoonnummer en de keuze van afstand (5 of 10km). Geef ons ook wat uitleg over de beperking die je hebt. Geef aan of je zelf buddies voorziet, of dat je graag wil dat wij je proberen koppelen aan een of meerdere buddies.

De sporter met beperking betaalt de normale deelnameprijs. Buddies kunnen deelnemen aan de helft van de prijs.

Buddy worden?

Wil je meelopen met de Monumentenrun en zo een sporter helpen genieten van deze sportieve ervaring? Dan mag je jezelf vrijwillig aanmelden door een e-mail te sturen naar kevin.decorte@sint-truiden.be. Ten laatste woensdag 4 september laten wij je weten of we je kunnen koppelen.

Startprocedure

Om de start zo vlot mogelijk te laten verlopen zullen sporters met een beperking die zich via de gevraagde weg laten registreren samen kunnen starten in eenzelfde startwave. Deze sporters hoeven niet aan te schuiven in de startzone, maar mogen zich voor de start van hun gekozen afstand onmiddellijk aanbieden ter hoogte van de startboog. De 5km gaat van start om 20u00, de 10km om 20u45. Gelieve zeker 15 minuten voor de start op de afgesproken plaats aanwezig te zijn